U periodu od 11. do 14.06.2015. godine u okviru prekograničnog projekta „MOST DRUGARSTVA“ izviđači Zenice boravili su u izviđačkom centru DSCN2996„ZAOVINE“ gde su zajedno sa izviđačima iz Bajine Bašte realizovali prvu fazu ovog projekta.
Projekat je nastao kao spoj tradicije, iskustva i saradnje između Saveza izviđača grada Zenica (SIOZ) iz Bosne i Hercegovine i Odreda izviđača „Bajina Bašta“, Bajina Bašta iz Republike Srbije.
Svrha projekta je da se uz zajednički, volonterski rad izviđača navedenih lokalnih zajednica očiste i preurede nove prostorije izviđača Zenice i Izviđačkog centra „Zaovine“, kako bi se omogućio prostor za boravak, edukaciju i zabavu dece, adolescenata i mladih.
Projekat se izvodi prema principu home stay-a. Takođe, izviđačima iz Zenice je pružena prilika boravka u Izviđačkom centru „Zaovine“, a izviđačima iz Bajine Bašte odlazak na Smetove (planina nadmorske visine oko 1000m, na kojima se nalazi planinski dom izviđača Zenice) u narednoj fazi projekta. Samim uređenjem prostorija i okoline doma doprinosi se poboljšanju zajedništva, omladinskog aktivizma i izviđačkog duha, kao i promovisanju izviđaštva u lokalnim zajednicama.
Na ovom projektu učestvuje 32 mladih uzrasta od 15 do 18 godina, 16 iz Bajine Bašte i 16 iz Zenice. Celokupan projekat traje 7 meseci, pri čemu je proteklog vikenda uređen prostor oko izviđačkog doma “Zaovine“ (pokošena trava, ugrađeni svetlarnici letnje učionice, drvopremazom premazana letnja učionica, ograda, ljuljaške, klackalice, postavljen koš..).
Realizacijom ovog projekta otvaraju se vrata za dalju međusobnu saradnju i razmenu, kojima direktno povezujemo Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju, odnosno Bajinu Baštu i Zenicu.
Projekta je podržan od Fondacije Schüler Helfen Leben/Učenici pomažu život