O nama

Grupa mladih Bajine Bašte, inspirisana sletom planinara na Tari krajem 50-tih godina, pokreće inicijativu za osnivanjem neke organizacije koja okuplja mlade, i ne samo mlade, več sve zaljubljenike prirode.

[pe2-gallery class=“alignleft“ ] Izvidj. petoboj-Izv. iz Uzica i Baste na predahu izm.takmicenja.jpgJarevac.....jpgSmotra SIS-a ADA 1986.jpg[/pe2-gallery]

U leto 1962 godine organizuju prvo druženje u prirodi, u iznajmljenim i privatnim šatorima borave na Tari (Jarevac). Već u jesen 1962 godine osniva se Odred izviđača koji nosi naziv „HEROJ KRCUN“. Prve akcije koje organizuju su lokalnog značaja sa ciljem da uključe sto više mladih u novosnovanu organizaciju. Organizuju se čete u Osnovnim i srednjim školama, kao i u mesnim zajednicama. Svakim danom sve je više i više članova. Tih godina Bajinobaštanski izviđači učestvuju na Saveznim radnim akcijama kao i na lokalnim akcijama (pošumljavanje, uređenje korita reke, izgradnja sportskih terena…) Svoj procvat izviđaštvo Bajine Bašte imalo je 70-tih godina kada su odlazili na mnoge akcije i kada su organizovali akcije, pohode, taborovanja, letovanja i zimovanja.

Najznačajnija akcija koju su organizovali Bajinobaštanski izviđači, od svog osnivanja do kraja devedesetih je „POHOD NA KADINJAČU“. Pohod sa najviše učesnika organizovan je 1977. godine kada je bilo 1500 učesnika iz svih krajeva tadačnje Jugoslavije. Na akciji gde se pojave izviđači Bajine Bašte bilo je pesme, smeha i šale, širili su pozitivnu energiju na okolinu, na sve izviđače. Koliko su bili društveni i koliko su pozitivno zračili rezultiralo je da su se bratimili Odredima izviđača iz Niša („Stevan Sinđelić“), Beograda („Boris Kidrič“) i Dubrovnika („Dubrovnik“).

[pe2-gallery class=“alignleft“ ] INO 78 - Zenska ekipa 1978.jpgCopy of DRUZENJE.jpgPohod 85- polaganje zakletve.jpg[/pe2-gallery]

Kroz izviđaštvo načeg grada prošle su generacije i generacije naših sugrađana (po nekoj gruboj statistici svaki treći bajinobačtanin bio je član izviđačkog odreda).

Izviđači našeg grada od svog osnivanja, učestvovali su na svim Republičkim i Saveznim smotrama, odakle su se vraćali sa puno osvojenih priznanja i puno stečenih novih prijateljstava. Godinama Odred izviđača „HEROJ KRCUN“ organizovao je letnje taborovanje na Tari (u Jarevcu, Računićima), gde su dolazili mnogi odredi i divili se lepoti planine Tare.

Odred izviđača „HEROJ KRCUN“ aktivno je radio do kraja 90-tih kada je iz poznatih razloga prestao sa aktivnim radom.

Krajem 2000. godine grupa starih izviđača, koji su najlepše godine proveli 70-tih godina u izviđačima pokreću inicijativu za pokretanje izviđačke organizacije našeg grada. Posle par meseci pripremnih aktivnosti, održana je Skupština aprila meseca 2001. godine gde je izabrano rukovodstvo koje ima želju i volju da pokrene izviđačku organizaciju, da decu našeg grada odvoji od ulice i svih poroka današnjice, da ih nauči da vole i čuvaju prirodu. Odred menja naziv u ODRED IZVIĐAČA „BAJINA BAŠTA“. Vec u julu, za dan opštine, održava se tabor gde se deca i roditelji upoznaju sa životom i radom izviđača. Izviđači naseg grada doživljavaju ponovo procvat, organizujemo taborovanja, zimovanja, bivkove i svakim danom smo kadrovski sve jači i jači. Naši izviđači učestvuju na mnogim akcijama, a mnogi odredi svoje letnje aktivnosti sprovode na našim prostorima. Na Tari su taborovali mnogi odredi iz Vojvodine, Beograda kao i Skauti iz Verone (Italija).

Izvižači Bajine Bašte imaju bezrezervnu podršku Skupštine Opštine i kao takvi nosioci su mnogih aktivnosti. Učestvuju na mnogim akcijama ekološkog karaktera, u očuvanju prirode, a u svoj rad uključili su i decu izbeglice iz kolektivnog centra Perućac.

Naši izviđači su prepoznatljivi, popularni društveni, nesebični, puni vedrog duha i humora i kao takvi nosioci su aktivnosti u Zlatoborskom regionu. Koliko su aktivni u širenju izviđačkog duha, zdrave strane zivota, pomogli su reaktiviranje izviđača u Prijepolju, osnovali Odred izviđača u Novoj Varoši, a inicirali su i osnivanje Odreda u ostalim Opštinama našeg regiona (Užice, Kosjerić).