Šveđani na Tari bili gosti srpskih domaćina i učestvovali u poljskim radovima. Strani gosti upoznali lepote Tare, pravili splavove i zavoleli život na selu

DESET nezaboravnih dana, u radu i druženju, proveli su bajinobaštanski izviđači, zajedno sa 20 svojih kolega, skauta iz Švedske, na taborovanju u Izviđačkom centru u selu Zaovine na Tari.

Pešačili su do tarskih sela Janjače, Đurića, Spajića, Bjeluše, sami pravili splavove i vozili se Zaovljanskim jezerom, sa vidikovca Banjska stena, odakle puca pogled na kanjon Drine, posmatrali nesvakidašnji prizor. Boravak u oazi prirode iskoristili su i da posete Mitrovac na Tari, Mokru Goru i Drvengrad.

TARA PRIVLAČIU lepo opremljenom Izviđačkom domu u Zaovinama na Tari, boravilo je više od 200 izviđača iz Srbije i Evrope. Osim Šveđana, gosti su nam bili Bečejci, Mađari, Austrijanci. A 20 naših izviđača od 2. do 10. avgusta, o trošku Evropskog skautskog pokreta, boraviće u Turskoj, u Evropskom multietničkom kampu.

– Sa našim gostima iz Švedske imali smo i zajedničku radnu akciju na uređenju crkve brvnare u Zaovinama – kaže starešina Odreda Miloš Lazarević. – Ceo dan smo radili na zaštiti drvene konstrukcije premazavši je zaštitnim materijalom koji je obezbedio Neđo Rakić. Kada su taj posao uspešno završili, sa meštanima Vidojem i Lukom, pokosivši travu, uredili su i crkvenu portu.Naš komšija Milija Milovanović ( vlasnik  prodavnice i kafane u neposrednoj blizini doma ) potrudio se da nam obezbedi i ispeče jagnje na ražnju..

Šveđane je zanimalo kako živi jedno seosko domaćinstvo na Tari. Ljubazno ih je primio meštanin Miloš Karaklić i gosti su imali priliku da vide torove, staju, ovce, krave. Inače, do saradnje izviđača iz Bajine Bašte i skauta iz Švedske došlo je zahvaljujući našem čoveku, Novici Šušnjeviću, profesoru koji radi u ovoj zemlji i član je skautske organizacije.

– Sa kampa nosimo nezaboravne utiske, sve je predivno, priroda, ljubazni domaćini. A tek druženje uz logorsku vatru, vožnja i plivanje na jezeru, obilazak prekrasnih predela – kažu uglas Pia i Li Borg, Fraja Ekstrom, Erik Larson, Robin Enkvist, Manije Bjorup, Emelije Đahlguist, Ludvig Anderasp.

Naredne godine u Švedskoj se održava evropska smotra, na kojoj će se okupiti oko 30.000 skauta.

Tabor izviđača u izviđačkom centru ZAOVINE

Učestvovali Odred izviđača “BAJINA BAŠTA“ , “BOŠKO BUHA “ Prijepolje i izviđači iz  Švedske

[pe2-gallery class=“alignleft“ ] P7121591.JPGP7141702.JPGP7151796.JPG[/pe2-gallery]

Pogledajte foto album sa tabora