Mnogo puta do sada Odred Izviđača “Bajina Bašta“ pokazao se kao dobar domaćin, ugostivši mnoge izviđače iz Srbije, ali i iz drugih zemalja, u svom izviđačkom centru Zaovine.Ovog leta u goste su nam stigli izviđači iz Francuske,Liona
Zahvaljujući upravi Odreda koji su stupili u kontakt sa Francuskim skautima u naš grad na zajednički tabor stiglo je devet skauta iz Francuske , Liona koje smo dočekali u Odredu u petak 10.08.2012 Kod svakoga je boravio po jedan Francuz 2 dana.Cilj je bio da se upoznaju sa našim domovima, roditeljima da isprave krivu sliku koju imaju o nama. Došavši u odred Filip i Maja su držali spisak na kome je pisalo gde će koji Francuz boraviti, pod budnim okom Vlaje, . Kod Filipa je boravio Teo, kod Maje Saša, kod Tamare Sedrik, kod Anđele Klimos, kod Rade Klara, kod Tijane Mej, kod Nikole Aleh, kod Ljilje Tomas i kod mene Aurora. Posle upoznavanja prvo veče smo svi zajedno izašli u grad. Drugi dan smo imali sastanak u odredu gde smo dobili od Vlaje majice sa logom tabora i zastavama Francuske i Srbije.Išli smo u obilazak grada,stadiona, kao i na roštilj pored reke Drine(na Crvenoj steni).
Treći dan smo krenuli u Iviđački centar Zaovine.Sastali smo se ispred Vatrogasnog doma gde nas je čekao prevoz i naravno Starešina Vlaja. Na putu za Zaovine stali smo u Perućcu na Vrelu gde smo se slikali, obišli reku od izvora do ušća, onda smo stali na Mitrovcu da obiđemo Crveni potok i Tepih livadu.
Stigli smo u Zaovine gde su nas sa osmehom na licu dočekali naše drage komšije Milija i Stanica veoma druželjubivi ljudi, kao i naš dragi kuvar Emirir sa svojom decom Lejlom i Benjaminom.Pozdravivši se sa njima polako smo krenuli da postavljamo šatore pomagavši jedni drugima da što pre završimo da bi išli na ručak. Posle ručka smo sređivali kamp, a kasnije smo išli u šetnju do jezera.Umorni i iscprljeni vratili smo se u kamp gde nas je čekala večera .Brzo smo sve pojeli i po instrukciji Starešine krenuli smo da sakupljamo drva za našu prvu logorsku vatru.Napravili smo vatru i počeli sa upoznavanjem desetodnevnog rada u kampu: . Pevali smo izviđačke pesme i igrali smo igrice i brzo je prošlo vreme do povečerja koje je u 23h svi smo bili umorni i iscrpljeni pa smo brzo i zaspali. Svaki dan je bio lep i poseban na svoj način.Dan nam je bio ispunjen raznim aktivnostima. Francuzi su nam pokazivali razne i zanimljive igre, kao i mi njima. Svaki dan jedna grupa je pomagala u kuhinji,drga sređivala logor ,treća čistila zajedničke prostorije. Pomagali smo Emiru u kuhinji, a Vlaji oko realizaciji programa kampa. Išli smo svaki dan u šetnje, kao i u obilazazak naselja Karklije, gde smo se vozili “Zaovinskim tramvajem“.Obišli smo domaćinstvo Miloša Karaklića gde smo se upoznali sa domaćinstvom i seoskim radovima , kao i pravljenju sira i kajmaka. Imalo smo aktivnosti na jezeru. veslali smo i pecali.Svako veče smo imali kulturno-zabavni program. Svaki dan vraćavši se sa jezera srvaćali smo kod Fićine kume na čašu hladne vode i kocku šećera.Šesnaestog avgusta su bile posete. Došli su Tijanini i Anđelini roditelji, koji su nam doneli dosta slatkiša, kiflica i slatke pite.Taj dan su Francuzi pravili njihovo tradicionalno jelo “Ratatui“ koji je bio jako ukusan, kao i slatki dezert “Musa čokola“.Nakon ručka smo imali dva sata slobodna da odspavamo jer smo bili jako umorni. Predveče smo išli u šumu po drva, pošto smo to veče dežurali kraj vatre.Sledeći dan je bio jako zanimljiv i pun raznih aktivnosti. Kao i uvek išli smo na jezero, a kasnije smo igrali jako zanimljivu izviđačku igricu “Scoutbool“. Osamneastog avgusta u zoru smo išli na brdo da gledamo izlazak sunca.Na taj dan je bio i moj rođendan. Iznenadila sam se prijatno i bila sam presrećna kada su mi izneli poklon moju rođendansku tortu koju su pravili moji prijatelji iz odreda.Uveče smo imali maskenbal i žurku jer je bilo zadnje veče kampa.Fićo i Nikola-Meske su glumeli Arapina, Anđela Pipi dugu čarapu, Ivona Štimfetu, Tijana vešticu,Ema, Ivana i Kaća su bile šumske vile i Rada, Tamara, Maja i Ja smo bile Bičiz Bg. I Francuzi su imali jako zaniljivi maske, ali nisu svi hteli da učestvuju. Aleh je bio stara baka, Saša supermen, Teo Arapin i Klara je glumela pčelu. Posle maskembala je počela žurka gde smo svi pevali, skakali i igrali.
Devetnaestog avgusta posle doručka smo se svi vratili kući, ali pre toga smo ispratili Francuze koji su otišli u Kraljevo na nekoliko dana.Roditeljima i drugovima smo prepričali smoje doživljaje u nadi da će sledeći put biti još bolje, jer naše vođe se trude da nam uvek prirede lep doživljaj.I na kraju. Izviđači su lepa oraganizacija koja nam na skroman način i sa skromnim sredstvima pruža zadovoljstvo na raznim letovanjima, zimovanjima, smotrama, taborima…Možete steći prijatelje za ceo život i upoznati jako lepih mesta. U izviđačima se tako sazreva i osamostaljuje. Navikavamo se na timski rad i tako mnogo dobijamo,stičemo prijatelje i upoznajemo drugove i drugarice iz raznih delova Srbije i Evrope.
Vidimo se dogodine u Lionu, bar je postignut takav dogovor

Veliki pozdrav od Odreda Izviđača “BAJINA BAŠTA“ Z-D-R-A-V-O!

Zvezdana Sević