Savez izviđača Srbije, u periodu od 11. do 20. jula 2022. godine, organizovao je Republičku Izviđačku Šumsku školu – Tara 2022. Šumska škola se održavala  na terenima izviđačkog centra’’ Zaovine’’ na Tari, u domaćinstvu odreda izviđača „Bajina Bašta”. U sklopu Šumske škole izviđači iz cele Srbije imali su  priliku da steknu zanja i veštine koje će koristiti kao buduće izviđačke vođe u svojim lokalnim izviđačkim odredima.

Starešina škole Marko Ivošević, načelnik Saveza izviđača Srbije, istakao je da je veoma zadovoljan  kako se škola odvijala  – „Izviđački dom,Nacionalni Park Tara, kao i ceo zlatiborski okrug pružaju odlično okruženje za izviđačke aktivnosti. Kamp na 1000 m nadmorske visine, prelep pogled, kao i infrastruktura koju poseduje izviđački centar „Zaovine“ pruža nesvakidašnje pozitivno iskustvo kampovanja u planini.“

55 polaznika škole kroz desetodnevni program obučili su  se za buduće lidere u svojim jedinicama.

U sklopu škole pored redovnih edukativnih aktivnosti, učesnici su obišli  jezero Zaovine,jezero Spajići,planinski vrh Janjač.

 

Šumska škola realizovana je  se kroz projekat „111 GODINA ZA MLADE“, koji finasira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.