Svečana akademija povodom 65 godina izviđaštva u Zenici, održana je 09.12.2017.godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Svečanost je započela izložbom izviđačkih fotografija, na kojoj su članovi i gosti mogli videti retrospektivu izviđaštva u Zenici.

Svečanom skupu prisustvovali su članovi izviđačke organizacije iz Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, predstavnici evropske kancelarije WOSM-a, predstavnici ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnici Grada Zenica i Zeničko-Dobojskog kantona.

Pozdravnim rečima skupu se obratio Edin Šarić, predsednik Saveza izviđača grada Zenica, koji se gostima zahvalio što su svojim dolaskom uveličali svečanost jubileja izviđaštva u Zenici.

Akademija je nastavljena prigodnim programom koji je uredila Lana Delić uz asistenciju Zekerijaha Avdića, dok su dugogodišnji članovi SIGZ-a: Merima Mustafić, Azra Mustafić, Irfan Durmić i Alek Jurić izveli  numere koje su obeležile četiri dosadašnja Festivala izviđačke pesme. Program su vodile šarmantne i mlade voditeljice Nina Popović, Ella Mušinović i Nejra Avdić, uz pomoć asistenata Elle Avdić i Hanada Huseinspahića. Prigodan tekst, autorice Željke Knežević- Ivanković, koji na simboličan način opisuje 65.godina izviđaštva u Zenici, pročitala je Amra Hrustanović-Terzić.

Dobitnici ”Plakete Saveza”:

Milutin Milošević

Silvester Domonji

Frane Marela

Jordan Bajrektarjev

Senad Ćolić Meci – Posthumno

Ernest Badnjević

Odred izviđača “Bajina Bašta” Bajina Bašta

Odred izviđača “Boško Buha” Prijepolje

Odred izviđača “Prvi dobrinjski “ Sarajevo

Savez izviđača Vojvodine