U periodu od 25.07 – 03.08.2016. godine šezdesetak izviđača i planinki iz svih krajeva Srbije boravilo je u Izviđačkom centru ‘’ZAOVINE’’, Odreda izviđača ‘’Bajina Bašta’’ na Tari na Republičkoj šumskoj školi za školovanje kadrova u organizaciji Saveza izviđača Srbije. Tim povodom razgovarali smo sa Načelnikom Saveza izviđača Srbije Đorđem Milićem koji nam je pojasnio neke manje poznate izviđačke pojmove, kao i koji je utisak na njega a i na same učesnike ostavila ova desetodnevna aktivnost.

  • Pre svega molimo Vas da nam u nekoliko rečenica približite šta su to izviđači, koliko utiču na razvoj dece i mladih i koje su njihove aktivnosti?

Izviđači su najmasovnija volonterska organizacija koja obuhvata osobe svih starosnih doba, od najmlađih članova koje zovemo poletarcima i pčelicama, preko nešto starijih izviđača i planinki pa sve do onih najiskusnijih koje zovemo brđanima i brđankama. Кroz rad sa decom trudimo se da im približimo nešto na šta u školi manje obraćaju pažnju, a to je da na najlepši mogući način istraže i dožive lepote prirode i da ih uvek kada to možemo sklonimo od kompjutera i štetnih navika. Aktivnosti koje radimo ih pre svega uče da je priroda oko nas nešto šta treba sačuvati ali i na najbolji mogući način iskoristiti jer je vreme provedeno u prirodi i na taborima najdragocenije. Učimo ih da budu deo tima i da kroz razna iskustva napreduju i kao izviđači ali i da se izgrađuju kao ljudi.

  • Na samoj školi ste okupili tim predavača koji je za cilj imao da ljude različitih karaktera spoji u grupe i sa njima prolazi program koji će im kasnije trebati u radu sa decom. Da li je bilo nekih problema tokom aktivnosti i da li ste uspeli da kroz sve što ih je čekalo na školovanju od njih napravite kadar koji će već septembra moći da radi sa decom u svojim matičnim jedinicama?

Uspeli smo da od njih napravimo kadar koji će uz dosta zalaganja i angažovanja, siguran sam, uspeti da vrlo uskoro krene svoj rad sa decom, ali u kojoj meri će napredovati na dalje to zavisi isključivo od njih samih i od njihove volje i ambicije. Ova škola je jako dobra podloga za sve ono što ih očekuje na dalje u izviđačkom radu i iako ne napreduju svi istom brzinom, očekujem da svako od njih u narednom periodu radi na rešavanju problema sa kojima se susreću, a da svoje dobre strane unapređuju i prenose na svoje članove. Na aktivnosti smo imali učesnike iz desetak gradova u Srbiji, od Bele Palanke i Niša, preko Bajine Bašte i Petrovca na Mlavi pa sve do Velike Plane, Beograda, Bečeja, Novog Sada, Jagodine.. Različiti mentaliteti i struktura polaznika škole pomogli su i nama kao njihovima vođama na školi da i mi naučimo od njih nešto novo. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i domaćinima, Odredu izviđača ,,Bajina Bašta’’.

  • Šta je ono što očekuje mlade vođe u radu sa decom? Da li je rad sa decom lak ili postoje poteškoće sa kojima se moraju izboriti?

Rad sa decom nije nimalo lak, odgovornost koju oni imaju radeći sa decom je veoma velika. Sa druge strane, iako obaveza nije mala rad sa decom je možda i najlepše iskustvo koje nosi izviđačka organizacija. Roditelji su ti čije se poverenje mora steći i uz to kroz kreativne radionice ali i edukativna predavanja vođe moraju zainteresovati svoje članove i održati dobru atmosferu u vodu.

  • Pomenuli ste da se na aktivnosti nalazio veliki broj izviđača širom Srbije. Da li je osim obrazovanja mladih izviđača ova aktivnost donela nova prijateljstva među izviđačima iz drugih gradova?

Obrazovanje mladih bila je primarna stvar ove aktivnosti, ali njen uspeh ne bi bio veliki da se tokom nje nisu rodila nova prijateljstva pa i ljubavi. Izviđači su fabrika prijateljstva, a jedna od svrha toga zašto je dobro biti izviđač je stvaranje onih najlepših uspomena i trenutaka koje sa njima dožive. Lepo je znati da u svakom gradu imate drugare i prijatelje koji su kroz izviđačku organizaciju postali deo vašeg života.

  • Da li ste uspeli u tome da za samo deset dana mlade ljude pripremite za zadatke koji ih očekuju i da li ih u narednom periodu očekuju još neke zajedničke aktivnosti kako bi se ponovo okupili i podelili iskustva koja su stekli u radu sa decom?

Za neke od njih ovo je bilo prvo izviđačko iskustvo ovakog tipa. Što tiče nekih zajedničkih aktivnosti, moja velika želja njima je da bih voleo da ih što pre vidim na nekim aktivnostima i takmičenjima ali u ulozi vođa. Želeo bih da vidim kako se raduju sa svojim članovima, upoznaju nove ljude, stiču neka lepa iskustva. Aktivnosti Odreda u kojima su svakako su prilika za njihova dalja druženja i saradnju. Ukoliko to uspeju – uspeli smo svi

 

Intervju vodio Tečajac David