IZVIĐAČKE ZIMSKE ČAROLIJE

-Zimsko druženje u Izviđačkom centru ‘’ZAOVINE’’

Da li postoji lepše mesto od prirode  za uživanje u zimskom raspustu? Definitivno ne, a to najbolje znaju izviđači. Odred izviđača Bajina Bašta već tradicionalno organizuje zimovanje u izviđačkom centru Zaovine. Ove godine učesnici bilo podeljeni u dve grupe Poletarci i pčelice  su uživali bili od 02-06.01.2015, a izviđači i planinke  od 11- 16.01.2015 godine   Pored naših članova bili su i članovi odreda „Boško Buha“ iz Prijepolja. Družili smo se   gde smo u lepoj atmosferi zajedno učili o radu izviđačke organizacije i izviđačkim veštinama.

Uz izviđačke pesme počinjao nam je svaki dan. Ove godine obradovao nas je sneg, pa smo slobodno vreme provodili sankajući se ili šetajući na svežem vazduhu, uživali smo u prizorima zaleđenog jezera i snegom prekrivenog drveća, a onda uveče iscrpljene od svih aktivnosti čekala nas je lepa večera, a zatim nastavak druženja uz KZP. Zajedno smo gledali filmove, pravili pidžama žurku, proslavili Srpsku Novu godinu uz roštilj, tortu i odličnu muziku. U svakom trenutku kao pravi izviđači bili smo spremni da pomognemo u kuhinji starijim izviđačima Velji i Vlaji,Vladu, dok su momci čistili sneg.

Ja sam zadovoljna kako je ovo zimovanje proteklo. A posebno mi je drago  jer su se svi trudili da na neki način učine da svaki trenutak bude poseban. Svi su zainteresovano slušali prezentacije o izviđačkoj organizaciji, orijentaciji, načinima  prenošenja poruka, čvorologiji,  prvoj pomoći… Popodne bismo sve to zajedno uvežbavali kroz praktičnu primenu. Dogovorili smo se i napravili plan aktivnosti i kampova za ovu godinu.

Ovo zimovanje sigurno će svima ostati u divnom sećanju na sve trenutke zabave, ali i sve stvari koje smo se trudili da zajedno naučimo. Mnoga prijateljstva su učvršćena, a i neka nova su rođena. Ni jedna diskoteka ili  kompjuterska igrica ne može da zameni vibracije koje se osećaju na izviđačkim kampovima.

Dragana Nikolić