Bajina_Basta_WOSMU 2012. godini u Kuala Lumpuru, Malezija, postavljen je jedan brojač. U decembru 2014. godine taj brojač prešao je broj od 600 miliona. Ta magična cifra znači 600 000 000 sati službe lokalnim zajednicama širom sveta koje je pružilo više od 10 miliona članova izviđačkog pokreta koje su okupljeni oko jedinstvene inicijative „Glasnici mira.“

„Glasnici mira“ je globalna inicijativa izviđaštva na svetskom nivou, pokrenuta na platformi scout.org, koja inspiriše izviđače širom sveta da čine neverovatne stvari. Bilo koji čin koji doprinosi harmoniji i miru u nekoj lokalnoj zajednici kvalifikuje se kao projekat službe „Glasnicima mira“ – i na to su izviđači širom sveta odgovorili sa energijom i entuzijazmom. Pokrovitelji ove inicijative na svetskom nivou su švedski kralj Gustav II i Kralj Saudijske Arabije.

Izviđaštvo je jedan od vodećih obrazovnih programa za mlade, koji podstiče milione mladih širom sveta da budu aktivni građani i da donose pozitivne promene u zajednicama u kojima žive. I to od 1907!
Osnovana od strane lorda Badena Pauela, Svetska skautska organizacija je konfederacija koju čini 161 nacionalni izviđački savez u mreži od preko 40 miliona članova, uključujući oko 7 miliona volontera. Kao što već više od jednog veka radi na ostvarivanju naše misije – stvaranje boljeg sveta – Svetska skautska organizacije će nastaviti sa tim naporima, još bolja uz pomoć mnogih „Glasnika mira“ širom planete.

Među 600 miliona sati službe lokalnoj zajednici našao se i doprinos članova Saveza izviđača Srbije, nacionalne skautske organizacije u našoj zemlji. 4500 članova i volontera organizovanih u preko 60 odreda koji deluju u lokalnim zajednicama širom Srbije mobilisalo se tokom majskih poplava kako bi pomogli ugroženima. Od punjenja vreća sa peskom na nasipima u Šapcu, preko organizovanja igrica za decu u privremenom smeštaju u Beogradu, pa do pomaganja spasiocima u

Obrenovcu i prikupljanja humanitarne pomoći Bajinoj Bašti, članovi izviđačke organizacije su u skladu sa svojim sposobnostima i mogućnostima obilazili mesta pogođena klizištima, nosili hranu, odeću, obuću, inicirali dolazak humanitarne pomoći izviđača Beograda, Prijepolja, Ivanjice, Austrijskih izviđača…

Bajinobaštanski izviđači nastavili su sa svojim aktivnostima pružanja pomoći i nakon majskih poplava. Naime, mladi izviđači iz Bajine Bašte sa svojim starešinama u izviđačkom centru  „Zaovine“ organizuju vikend druženja za decu iz područja opštine  koja su ugrožena poplavama i klizištima.   Do sada su ova vikend druženja organizovali za decu uz Pilice i Bačevaca a u planu je da ovaj izviđački centar  posete deca iz ostalih ugroženih ali i ruralnih delova opštine Bajina Bašta. U ovom momentu,  pokrenuta je i saradnja sa Izviđačima iz Lihtenštajna koji će svojim drugarima iz Bajine Bašte pomoći da što više pomognu svojim deci iz seoskih škola i ugroženih područja. Članovi Odreda izviđača Bajina Bašta su kao i svuda mladi momci i devojke. Deca svakako nije pogodan termin za njih, jer su u najtežim vremenima za našu zemlju  pokazali da su „veliki ljudi“.

Zahvaljujući ovim akcijama, trud i napor uložen u pomoć stanovništvu prepoznat je i od strane Svetskog pokreta izviđača, koji je Odredu izviđača ’’BAJINA BAŠTA’’ preko predstavniku Saveza izviđača Srbije dodelio posebno priznanje “Heroji Glasnika Mira”, koje je dodeljeno na posebnoj ceremoniji u Saudijskoj Arabiji na Svetski Dan mira.