Kao svake četvrte godine, i  ove godine održana je   IX Smotra Saveza izviđača Srbije u Beloj Crkvi u perodu 25.07-04.08.2014. godine na kojoj je učestvovao i naš odred. Na smotri je učestvovalo 37 članova našeg odreda i  bilo smo smešteni u naselju ‘’SIGA’’( Poznato izletište i izvorište pitke vode na obodu Bele Crkve ).  a sa nama su bili  O.I. “Boško Pakovljević Pinki” S. Mitrovica O.I. ”Boško Buha” Prijepolje O.I. “Ivo Lola Ribar” Novi Sad O.I. “Stara Tisa” Ĉurug O.I. “France Prešern” Beograd O.I. “10 Oktobar“ Velika Plana O.I. “Mladen  Stojanovic” Prijedor       O.I. “Sima Pagaĉarevic“ Vranje O.I. “Ratko Sofijanic“ Ivanjica , Skauti Velika Britanija (Pegasus exporers) –  Velika Britanija (Girl Guiding) Izviđači Slovenija (Škofja Loka)- Slovenija (Ilirska Bistrica)  izviđači iz Bugarske i izviđači iz Grčka…..……bilo nas je ukupno u naselju 285 poletarca, pčelica, izviđača, planinki,brđana i brđanki.

Smotra je pre svega namenjena izviđačkim aktivnostima i polaganjem nekih veštarstva, opuštanjem i za druženje i upoznavanje novih  drugara iz raznih odreda i zemalja.

‘’…….Ukrcavanje, krećemo! Put Bele Crkve na IX. Smotru Saveza Izvidjača Srbije. I pre polaska smo znali da nas čeka nezaboravan provod i druženje. Svi smo željno išcekivali da krenemo, znajući da nas tamo čeka na hiljadu novih lica, i novih podviga. Stigavši tamo, i osmotrivši teren mislili smo da nećemo izdrzati jer nije bilo hlada, ali zajedničkim snagama smo napravili naš kutak-sto i klupice, a iznad njih uz pomoć šatorskog krila napravili hlad. Odmah po dolasku smo postavili šatore i krenuli na jezero, na kupanje. Dok smo boravili tamo imali smo priliku da isprobamo nešto novo, vožnja kajaka, čamca, pecanje, penjanje na burad, na drveće,dosta raznih radionica izviđačkih I mirovnih…… Imali smo priliku i da se pridružimo Engleskim skautima koji su oformili humonitarnu pomoć za poplavljene u Srbiji, što, naravno, nismo odbili. Upoznali smo i Grčke skaute sa kojima smo se baš sprijateljili, i nadamo se da će nam doći sledeće godine u naš izviđački dom u Zaovinama. Svako veče bio je KZP. Na KZP-u su se mogli videti različiti koncerti,različite žurke,uživali smo! Međutim, stigla nas je ogromna oluja, morali smo svi biti u pripravnosti, to je bilo jako strašno iskustvo! Srećom, naši šatori nisu bili poplavljeni i sve je prošlo u najboljem redu. Jedan dan smo bili odsečeni od ostalog dela kampa jer je kiša padala i poplavila svaki prolaz. Ali i to treba doživeti, sada se više niko od nas ne plaši obične grmljavine jer smo svesni da to nije ništa toliko strašno, a i mi smo izviđači, zar ne, treba da budemo spremni na sve. Ali sve se smirilo, i vratilo se u normalu. Išli smo da posetimo i granicu sa Rumunijom, jako lepo iskustvo, pešačili smo 12km, a tamo su nas čekale razne obuke. Rukovali smo lukom i strelom, kopljem, palili vatru, imali predavanje o bezbednosti u prirodi, demonstraciju policajaca u zaustaljanju zločinca, snalaženje u prirodi. Jako, jako lepo iskustvo. Nijedan dan nam nije bilo dosadno, stalno smo se lepo zabavljali i organizovali,poslednje veče smo išli na zatvaranje gde nas je čekala predivna vatra, i koncert. Sve u svemu, jako lep provod koji sigurno nećemo zaboraviti! Veoma je lepo biti izvidjač,jedan od 38 milona skauta sveta i biti deo ovakve organizacije

Tijana Jakić

Odred izviđača’’BAJINA BAŠTA’’